28 december 1869

28 DECEMBER 2019

De “Vrijheid” Hoogstraten

“De zestiende eeuw was een gouden eeuw in de geschiedenis van Hoogstraten. Een eeuw die niet alleen gekenmerkt wordt door de bouw van de Sint-Katharinakerk, maar waarin ook tal van prachtige huizen en waardevolle gebouwen hun oorsprong vonden. Ze bepalen nog steeds het uitzicht en het karakter van het centrum. Tijdens…

Over het landbouwproject van Edouard Jaequemyns te Heerle in de Antwerpse Noorderkempen – Deel III

Inleiding In het Nederlandse tijdschrift “Van Wirskaante” verscheen in de nummers 2018-4 en 2019-1 en 2 een driedelige  artikelreeks vanAntoon VAN TUIJL over het landbouwproject van Edouard Jaequemyns in het Belgische Minderhout(1) en het Nederlandse Baarle. Het eerste artikel heeft het over “ de grootste landschapsverandering ooit …”. Terecht: want…

Over het landbouwproject van Edouard Jaequemyns te Heerle in de Antwerpse Noorderkempen – Deel II

Inleiding In het Nederlandse tijdschrift “Van Wirskaante” verscheen in de nummers 2018-4 en 2019-1 en 2 een driedelige  artikelreeks vanAntoon VAN TUIJL over het landbouwproject van Edouard Jaequemyns in het Belgische Minderhout (1) en het Nederlandse Baarle.Het eerste artikel heeft het over “ de grootste landschapsverandering ooit …”.Terecht: want 1.300…

Over het landbouwproject van Edouard Jaequemyns te Heerle in de Antwerpse Noorderkempen – Deel I

Inleiding In het Nederlandse tijdschrift “Van Wirskaante” verscheen in de nummers 2018-4 en 2019-1 en 2, een driedelige  artikelreeks van Antoon VAN TUIJL over het landbouwproject van Edouard Jaequemyns in het Belgische Minderhout(1) en het Nederlandse Baarle. Het eerste artikel heeft het over “de grootste landschapsverandering ooit …”. Terecht: want…

Heerle’s Hof: het landhuis van Edouard Jaequemyns

Inleiding Reeds eerder publiceerden wij op deze over “Het grootgrondbezit in de Noorderkempen” en “Het grondbezit en de realiteit van het klein eigengeërfd boerenbedrijf”. Samengevat: De ontwikkeling van het grootgrondbezit in de Noorderkempen situeert zich in de periode 1822-1850.In 1822 werden de landbouwkolonies opgericht in Wortel en Merksplas goed voor 1.097 ha.(1)Vanaf…

Lessen van landbouw (deel II)

INLEIDING In deel I van het artikel over de ”Lessen van landbouw” stelden wij dat: “Het familiale landbouwbedrijf in de Noorderkempen, dat vooral gericht was op zelfvoorziening, aan verandering toe was en dat het meer en meer markgericht zou moeten werken.” Toch dient deze “zelfvoorziening” sterk genuanceerd. Eric Vanhaute: “Wij…

Lessen van landbouw

“Als jong ingenieur doorkruiste Alfons Desmedt gans de Kempen. Hij deed dit meestal te voet, soms wel te paard(1). Hij trok van dorp tot dorp om aan de landbouwers uit te leggen hoe zij hun gronden dienden te verbeteren en hoe ze de problemen die er schenen gerezen in zake…

Het grootgrondbezit in de Noorderkempen (1)

Ter inleiding De ontwikkeling van het grootgrondbezit in de Noorderkempen situeert zich in de periode 1822-1850.In 1822 werden de landbouwkolonies opgericht.Vanaf 1834 was het vooral de stedelijke burgerij die gronde opkoopt.De industriële burgerij verscheen op het toneel bij de verkoop van de gronden van de hertog van Salm-Salm in 1845…

Winnaar fotowedstrijd “Landhuizen”

Uit de “vele” inzendingen voor onze fotowedstrijd landhuizen werden volgende namen als juist weerhouden: Koen PepermansFons DesmedtAn JespersGeertrui JanssensTinne JanssensFamilie Slootmaekers-Jespers. De onschuldige kinderhand van de kleine Wannes trok uit de rode hoed, gracieus in de handen van zus Aino, de naam van de winnaar, voor gelezen door broer Lenne.…